Gevecht Apple en Qualcomm breidt uit: Qualcomm klaagt fabrikanten van Apple aan

Het gevecht tussen Apple en Qualcomm breidt zich verder uit. De chipmaker klaagt vier fabrikanten van Apple aan, omdat ze zich niet aan afspraken houden en geen royalty’s meer betalen. Het gaat om Foxconn Technology, Pegatron, Wistron en Compal. Deze vier bedrijven, gevestigd in Taiwan, bouwen iPhones en iPads

Volgens de aanklager weigeren de vier fabrikanten om royalty’s te betalen voor de Apple-producten die ze maken. De bedrijven zouden dat doen onder druk van Apple, dat sinds januari juridisch in de clinch ligt met de chipmaker. In een verklaring zegt Qualcomm dat de vier bedrijven wel gewoon netjes doorbetalen voor licenties op producten die niet voor Apple bedoeld zijn.

Gevecht

Apple en Qualcomm zijn sinds januari 2017 met elkaar gevecht. Het was Apple die de eerste zet deed. Volgens het bedrijf misbruikt Qualcomm zijn machtspositie om de kosten voor patenten op te schroeven. Daarom klaagde het bedrijf de chipmaker aan voor 1 miljard dollar.

In april werd bekend dat Apple geen licentiekosten meer wilde betalen voor licenties van de chipmaker. Apple betaalt de royalty’s aan het bedrijf niet direct, maar via fabrikanten. Omdat de vier aangeklaagde fabrikanten van Apple geen geld meer krijgen, betalen zij Qualcomm nu dus ook niet meer.

Apple weigert de royalties te betalen tot het juridische getouwtrek is besloten door een rechter. Dat proces zou jaren kunnen duren.