Numrush

Schokkend: dit zijn de gevolgen van klimaatverandering in Nederland

klimaatverandering

We kunnen er niet meer om heen: de gevolgen van klimaatverandering worden over de hele wereld steeds groter. We zien vaker bosbranden, overstromingen en ander extreem weer. Maar ook in Nederland hebben we te maken met klimaatverandering die misschien wel ernstiger zijn dan je verwacht. Het KNMI bracht onlangs een rapport naar buiten waarin duidelijk wordt wat de gevolgen van klimaatverandering in Nederland zullen zijn.

Klimaatverandering in Nederland

Het is misschien niet zo erg zichtbaar, maar we kunnen nu al de gevolgen van klimaatverandering zien. Denk aan meer extreme buien in de zomer, of juist de extreme droogtes in ons land. Uit het onderzoeksrapport Klimaatsignaal ’21 van het KNMI blijkt dat de risico’s van klimaatverandering ook in Nederland steeds groter worden.

Zo werd er in 2014 nog rekening gehouden met een stijging van de zeespiegel van één meter. Nu moeten we er al rekening mee houden dat dit kan oplopen tot 1,2 meter. Als het smelten van de ijskap op de Zuidpool nog sneller gaat dan het al doet, kan onze zeespiegel zelfs met twee meter stijgen tegen het einde van de eeuw. Hoe dan ook: het klimaat in Nederland verandert steeds sneller.

Extreme buien

Een van de gevolgen voor Nederland is dat de zomerse buien extremer gaan worden. Maar ook de kans op valwinden tijdens zware onweersbuien zal toenemen. De grotere kans op valwinden is een serieus risico, afgelopen juni bleek al hoe ernstig deze winden zijn. Negen mensen raakten toen gewond en er werd voor miljoenen euro’s schade aangericht.

Ook de temperaturen in ons land stijgen en hoewel je dat een fijne bijkomstigheid kunt vinden omdat je van een warme zomer houdt, heel erg prettig is het uiteindelijk niet. Die hogere temperaturen zorgen namelijk ook voor meer droogtes in het land.

Opwarming van de aarde

Natuurlijk stijgen de temperaturen niet alleen in ons land, de hele aarde is aan het opwarmen. Met de huidige uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen kan de aarde al binnen tien jaar 1,5 graad opgewarmd zijn. De IPCC stelde eerder al vast dat de opwarming van de aarde door de mens is veroorzaakt. In Glasgow is er aan het einde van dit jaar een belangrijke klimaattop, de COP26. Hier zullen leiders samenkomen om zich te buigen over oplossingen voor de opwarming van de aarde, want dat het op deze manier niet verder kan gaan, mag wel duidelijk zijn.

Beeld: Shutterstock