Gezichtsherkenning voorbij: Nieuwe technologie herkent personen op foto’s op basis van relatie

Toen in 2010 Facebook voor het eerst ging experimenteren met het herkennen van je vrienden in je foto’s op basis van gezichtsherkenning, was dat voor veel mensen even slikken. Een nieuw algoritme gaat nog een stap verder: het herkent personen op basis van een relatie.

Het algoritme kijkt naar de (meta)data van een foto, zoals de GPS locatie of bestandsnaam. Op basis van deze data bouwt het een ‘relationship graph’, waarin het persoonlijke relaties kan calculeren. Gecombineerd met een ‘social graph’ zoals die van Facebook zou deze technologie dus veel sneller kunnen zijn dan de huidige gebruikte technieken.

65473_web

Zo herkent het algoritme dus wanneer een vader en dochter samen vaker in afbeelding zijn te zien, zonder dat ze handmatig of via gezichtsherkenning worden toegevoegd. De Universiteit van Toronto is al sinds 2005 bezig met de techniek en bereikte afgelopen week een doorbraak.

“The goal of face recognition is to find or generate a new tag when there is non. By using the tag locations and generating a relationship graph, we are essentially extracting the meaning from photos without significant computational analysis — since we only analyze the name and location of a particular tag, not the pixels of the entire image.”

De onderzoekers zijn nog niet in contact geweest met Facebook of andere sociale netwerken en populaire fotodiensten. Wel zal de uni op 17 december het officiele patent en trademark op het algoritme krijgen.