Gezondheidsexperts: ‘Stop met chat-app Facebook Messenger Kids’

Facebook moet stoppen met de chat-app Messenger Kids, die december werd onthuld. Dat stelt een groep van bijna honderd experts en organisaties op het gebied van kindergezondheid in een open brief naar directeur Mark Zuckerberg. Onder de organisaties en experts zitten onder meer de Campaign for a Commercial-Free Childhood en Parents Across America.

Messenger Kids is gericht op kinderen tussen de 6 en 12 jaar. In de app bepalen de ouders met wie de kinderen mogen chatten en videobellen. Er zitten geen advertenties in de app. Facebook stelt dan ook dat de app “ouders en kinderen helpt met chatten op een veilige manier”. Ook houden ouders “altijd de controle” over wat kinderen op het medium doen.

Gezondheid ondermijnen

Maar volgens de groep zijn kinderen onder de 13 jaar oud nog helemaal niet klaar om accounts op sociale media te hebben. Kinderen zouden het lastig vinden om online relaties te onderhouden en hun privacy te beschermen.

Bovendien: “Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat overmatig gebruik van digitale apparaten en sociale media slecht is voor kinderen en tieners, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat deze app de gezonde ontwikkeling van kinderen ondermijnd.” Volgens de groep heeft de app waarschijnlijk een negatieve impact op families en de maatschappij. “Het normaliseert het gebruik van sociale media onder jonge kinderen en creëert een vorm van groepsdruk voor kinderen om een account te maken.”

Op dit moment is de app alleen nog in Amerika te gebruiken op iOS. Of de app ooit naar Nederland komt, is niet bekend.