Google’s Verily wil ziektes kunnen voorspellen met een gezondheidshorloge

verily

Verily, onderdeel van van Google’s Alphabet, is bijna klaar met het ontwikkelen van een geavanceerde gezondheidstracker. Journalist Antonio Regalado, werkzaam bij MIT Technology Review, werd onlangs uitgenodigd op het hoofdkwartier van het bedrijf om het prototype te bekijken. Hij was prettig verrast.

Natuurlijk is de tracker van Verily één van velen, maar het bedrijf laat duidelijk weten dat het geen consumentenapparaat maakt. Het is een horloge dat mensen om hun pols kunnen dragen met zeer geavanceerde sensoren. Zo zit er een buitenste ring op die een ECG-scanner bevat, om de werking van het hart te analyseren. Twee groene LED’jes onder het scherm van het horloge kunnen een geavanceerde methode gebruiken waarmee gemeten wordt hoe het bloed groen licht absorbeert, waardoor het je hartslag meet.

De gezondheidstracker heeft een e-ink-scherm, waardoor er weinig stroom verbruikt wordt en het apparaat lang om de pols heen kan blijven zitten. “Als mensen dit gaan dragen, kun je het niet iedere dag opladen. Dat gaat gewoon niet werken”, vertelt Brian Otis, CTO bij Verily. Het apparaat heeft ook een bandje, gemaakt van roze, flexibel rubber.

Medisch onderzoek

De tracker moet gebruikt worden in medische onderzoeken, bijvoorbeeld in hun eigen Baseline Study. Dat is een grootschalig onderzoek dat de data van duizenden mensen evalueert, om signalen te vinden die ziekten kunnen voorspellen. Wanneer het apparaat van Verily verder beschikbaar wordt, is niet bekend. Het bedrijf is op dit moment nog aan het testen en verandert het grote aantal sensoren nog regelmatig.

Dit is overigens niet het enige medische apparaat waar Verily aan werkt. Zo werkt het aan een nieuwe behandeling voor diabetes, een zoekmachine voor ziekten (waar niet direct in staat dat je dood gaat) en maakt het de operatiekamer van de toekomst.