Gezondheidszorg gedreven door data: One Drop is een eerste stap voor diabetici

In de VS is de verwachting dat het aantal diabetespatiënten de komende jaren toeneemt naar eenderde van de gehele samenleving. Ook in Nederland is diabetes een van de meest voorkomende ziektes. Diabetes is met jaarlijks 5 miljoen euro aan kosten dan ook de grootste kostenpost in de gezondheidszorg.

Jeffrey Dachis vertelde deze week in een sessie op Border Sessions over door data gedreven gezondheidszorg en in het bijzonder over zijn app One Drop die moet helpen bij het verlagen van de kosten hiervan.

3047089-poster-p-1-razorfish-co-founder-raises-8-million-for-diabetes-app

Jeffrey Dachis begreep, als diabetespatient, niet waarom wearables allerlei data verzamelen, maar het managen van de ziekte nog op dezelfde manier gebeurt als 20 jaar geleden.

Inzicht

Diabetespatienten moeten zich vrijwel 8 keer per dag prikken om de hoogte van de bloedsuikerspiegel te testen. Dit moet worden gedaan als men uit bed komt, voor en na elke maaltijd, voor en na lichamelijke inspanning, voordat men gaat slapen en soms zelfs ‘s nachts nog een keer.

Eten heeft bijvoorbeeld belangrijke invloed op diabetes waardoor diabetespatiënten voor elke maaltijd na moeten gaan hoeveel koolhydraten er ongeveer in de maaltijd zitten. Hier moet het toedienen van insuline weer op worden aangepast.

Met de app One Drop verzamel je als patiënt alle gegevens zoals het glucosegehalte, je voeding, medicatie en activiteit op een plek. Het doel is om diabetici inzicht te geven in hun eigen gezondheid en daarmee complicaties te voorkomen.

Schermafbeelding 2015-11-11 om 15.10.59

De data die wordt verzamelt in de app is openbaar, maar wel anoniem, zodat er ook geleerd kan worden van het levensritme van andere diabetespatiënten.

Kritiek

Panellid Marjolijn Heerings, zelf ook diabetespatiënt en onderzoeker aan het Rathenau Instituut, is enthousiast over de app, maar liet tijdens de sessie ook een kritisch geluid horen. Ze vertelt dat ze zelf tamelijk lui is met het meten van de gegevens, omdat ze niet door de ziekte geleefd wil worden. Als ze op een festival loopt wil ze ook gewoon kunnen genieten.

Ze stelt de vraag of ze dan straks zelf verantwoordelijk is voor de complicaties, als ze de data op zo’n festivaldag bijvoorbeeld niet (correct) bijhoudt. Daarnaast vraagt ze zich af wie de data beheert en wie deze gegevens mag inzien. Hebben marketeers bijvoorbeeld toegang tot de gegevens? Heerings is bang dat medische keuzes straks voor de kwaliteit van leven gaan.

Ben jij diabetespatiënt? Zou jij de app gebruiken als dat betekend dat je in de toekomst zelf verantwoordelijk bent voor de complicaties?