Gigantische datalek: persoonsgegevens van 191 miljoen Amerikaanse stemmers online

Gegevens van meer dan 191 miljoen Amerikaanse stemgerechtigden zijn online opgedoken, waaronder persoonlijk informatie als adressen en telefoonnummers in te vinden zijn.

In de database waren registratiegegevens te vinden van kiezers met onder andere namen, adressen, geboortedatums, telefoonnummers en hun partijvoorkeur. De gegevens ging terug tot de verkiezingen van 2000. Zo vond het US Census Bureau bijvoorbeeld dat er in 2014 142,2 miljoen bewoners van de Verenigde Staten hebben gestemd.

Beveiligingsonderzoeker Chris Vickery ontdekte de database en deelde deze vervolgens met Databreaches.net. Volgens Vickery staan er geen burgerservicenummers, kentekenplaten of financiële informatie in de database. Toch laat een politieman weten dat de openbaar gemaakte data risico’s met zich mee kan brengen:

Ik werk elke dag met criminelen die mijn naam weten. De gedachte van een wraakzuchtige crimineel die de mogelijkheid heeft via deze site aan mijn adres te komen, maakt me oncomfortabel.

Gegevens in de meeste staten openbaar

De gegevens over stemgerechtigden zijn in de meeste staten openbaar, maar het verschilt per staat hoe er met de data wordt omgegaan. Zo kunnen de gegevens in Californië alleen worden bekeken onder bepaalde omstandigheden en in Zuid-Dakota moeten de gebruikers van de data verklaren dat de gegevens niet gebruikt of verkocht worden voor commerciële doeleinden en niet op internet mogen worden geplaatst. Daarnaast zijn de gegevens van politieagenten meestal niet op te vragen.

Het databedrijf NationBuilder laat weten dat de database niet door hen online is gezet, maar dat het mogelijk is dat de informatie is verkregen uit de data van NationBuilder. In de verklaring laat NationBuilder weten dat ze sterk geloven in het toegankelijk maken van informatie over stemmers voor politieke campagnes, maar dat ze geen toegang verlenen voor niet-politieke doeleinden.