Deze gigantische stofzuiger kan de atmosfeer reinigen

Dat de lucht vervuild is, is geen geheim meer. Maar wat kun je er aan doen? Dat moet een groep Nederlandse uitvinders zich afgevraagd hebben. Nu hebben ze een oplossing: een gigantische stofzuiger. Dit schrijft de Independent.

De stofzuiger kan honderd procent van de giftige deeltjes in 800.000 kubieke meter lucht per uur verwijderen. Een stofzuiger waar je “u” tegen zegt dus. Het apparaat werd ontwikkeld door de Envinity Group, die het systeem in Amsterdam onthulde. “Het is een grote industriële filter van ongeveer acht meter lang en gemaakt van staal. Het wordt bovenop gebouwen geplaatst en werkt als een grote stofzuiger”, aldus Henk Boersen, de woordvoerder van de organisatie. Het systeem kan lucht uit een radius van 300 meter opzuigen, en vanaf zeven kilometer boven zich.

Niet alleen verwerkt het apparaat alle kleine deeltjes, maar het kan ook werken met 95 procent van de ultrafijne deeltjes. Dat blijkt uit een test door de Energy Research Centre (ECN) in Nederland met het prototype. “Een groot stuk lucht gaat door het filter heen en komt er schoon weer uit.”

Luchtvervuiling

Het apparaat blijkt overigens hard nodig te zijn. Volgens de World Health Organisation worden negen van de tien mensen in de EU blootgesteld aan hoge gehaltes luchtverontreiniging. Fijne deeltjes komen in de lucht via het verbranden van hout en andere brandstoffen, en hebben volgens de European Environment Agency “bijwerkingen op de gezondheid”. De ultrafijne deeltjes komen uit de uitstoot van voertuigen en vliegtuigen. Die zouden volgens de Envinity Group “het zenuwstelsel kunnen aantasten, inclusief hersencellen, en infecties veroorzaken”.

Het is dan ook niet vreemd dat diverse partijen interesse hebben in deze stofzuiger. Volgens Boersen komt deze interesse van overheden, bedrijven en zelfs vliegvelden.