Met deze gigapixelcamera scant Google kunstwerken

Hoe zorg je ervoor dat kunstwerken digitaal gepreserveerd worden? Het lijkt wat oneerbiedig om een Van Gogh even snel onder de thuisscanner te knallen. Google heeft daarom een speciale camera ontwikkeld, die met een foto van superhoge resolutie ieder schilderij digitaliseert. De resolutie van deze Art Camera is zo hoog, dat je spreekt over een ‘gigapixelcamera’.

Google gebruikte al een tijdje geavanceerde scantechnieken om schilderijen op hoge resolutie te digitaliseren, maar de camera maakt dit gehele proces een stuk sneller. Ter illustratie: in de afgelopen vijf jaar wist Google 200 schilderijen digitaal te maken. Sinds de introductie van de camera een paar maanden terug, zijn er nog eens duizend aan het archief toegevoegd.

Het fotograferen van een schilderij van 1 bij 1 meter duurt ongeveer een half uur. Dat klinkt wellicht lang – je smartphone maakt immers sneller een foto – maar het is alsnog een stuk sneller dan de eerdere methodiek. Het traditioneel scannen van een schilderij kon voor de introductie van de camera namelijk een volledige dag in beslag nemen.