Giphy-functie uitgeschakeld bij Snapchat en Instagram wegens racistisch gif’je

snapchat en instagram

Snapchat en Instagram hebben beide tijdelijk de Giphy-functie uitgeschakeld. Reden was dat er een racistische gif opdook tussen de zoekresultaten. Dat bevestigen de twee bedrijven tegenover TechCrunch.

De beelden suggereerden dat donkere mensen die misdaden plegen voor miljoenen doden zorgen. Het aantal doden blijft in het bewegende plaatje stijgen, omdat een aap aan een slinger draait. De beelden waren via de Giphy-functie te gebruiken in eigen filmpjes, foto’s en verhalen.

Verwijderd

“Zodra we op de hoogte werden gesteld hebben we de gif verwijderd en Giphy uitgezet, totdat we er zeker van kunnen zijn dat dit niet meer gebeurd”, aldus een woordvoerder van Snapchat. Een woordvoerder van Instagram zegt Giphy ook uit te hebben geschakeld, zodat het team er naar kan kijken.

Ook Giphy heeft inmiddels op het incident gereageerd. Een woordvoerder zegt dat een gebruiker de beelden vond en dat het direct verwijderd is. “Deze sticker was beschikbaar door een fout in onze moderatiefilters die specifiek over gif’jes gaan”, aldus de woordvoerder. “We hebben de fout opgelost en alle stickers in onze bibliotheek opnieuw bekeken.”

Giphy zegt verder zijn excuses aan te bieden. Wanneer de functie weer terugkeert binnen Snapchat en Instagram is nog onduidelijk.