Oud-burgemeester New York gaat Trump adviseren over cybersecurity, maar is hij wel geschikt?

Tijdens de Amerikaanse talkshow Fox & Friends vertelde oud-burgermeester van New York, Rudy Giuliani, dat hij een cybersecurity-team opzet voor de aankomende president Donald Trump. Het team gaat de president adviseren op het gebied van internetcriminaliteit in de private sector.

Trump heeft Giuliani gevraagd om de veiligheid op internet te vergroten. Giuliani richtte na zijn burgemeesterschap een consultancyfirma op die gespecialiseerd is in internetveiligheid. Hij moet samen met het bedrijfsleven met oplossingen komen om hacks, manipulaties en andere verstoringen op internet te voorkomen.

Giuliani is van mening dat de VS heel erg achter ligt op het gebied van cybersecurity. Het team zal regelmatig bij elkaar komen om te bedenken wat te doen tegen deze criminaliteit. Naar zijn idee “zijn er zoveel oplossingen in de wereld, maar we delen het niet met elkaar”.

‘It’s like cancer’

Hij vergelijkt het probleem zelfs met de ziekte kanker. “Er is zoveel onderzoek gedaan naar kanker door heel de wereld. Je zou bijna wensen dat zij samen in één ruimte gaan zitten en hopelijk vinden ze dan een medicijn”, zegt Giuliani in de show.

De task force zou gaan dienen als tussenpersoon en brengt de president in contact met leiders uit het bedrijfsleven en technologische wereld.

Eigen website

Direct na de bekendmaking worden er wel vraagtekens gezet bij de keuze voor Giuliani. Critici zeggen dat hij enkel kan zorgen voor het bij elkaar brengen van de juiste mensen, maar inhoudelijk weinig kan betekenen.

Verder blijkt hij de beveiliging van zijn eigen website niet op orde te hebben. En het duurde dan ook niet lang voor de site giuliansecurity.com offline was.