Google stopt met augmentedreality-platform Project Tango

Google stopt per 1 maart 2018 met zijn augmentedreality-platform Project Tango. Dat heeft het bedrijf afgelopen weekend aangekondigd via Twitter. Project Tango ging in 2014 van start als een platform om augmented reality beschikbaar te maken op smartphones.

In november 2016 verscheen de eerste Tango-telefoon op de markt: de Lenovo Phab 2 Pro. De smartphone bevatte een speciale Tango-camera, waarmee de telefoon diepte kan zien. Sindsdien is het bedrijven echter gelukt om augmented reality zonder de hulp van speciale sensoren op smartphones beschikbaar te maken.

Enkele maanden geleden kondigde Google zijn opvolger van Project Tango aan: ARCore. Ook deze software brengt augmented reality naar smartphones. De telefoon heeft daar echter geen speciale camera voor nodig. Dat betekent dat de technologie op veel meer Android-telefoons beschikbaar kan worden, inclusief modellen die nu al op de markt zijn.

Apple

Android-concurrent Apple lanceerde eerder dit jaar al zijn eigen ARKit, waarmee ontwikkelaars augmentedreality-apps voor de iPhone kunnen bouwen. Met de komst van iOS 11 is de technologie daadwerkelijk beschikbaar op miljoenen apparaten (vanaf de iPhone 6s).

Daarmee had Apple direct een groot voordeel tegenover Android, dat beperkt werd door hardware-vereisten. Met ARCore kan Google de concurrentie op het gebied van augmented reality voor smartphones daadwerkelijk aangaan.