Goldman Sachs opent handelsplatform voor cryptovaluta

bitcoins

Goldman Sachs wil een handelsplatform, een zogenaamde trading desk, speciaal voor cryptovaluta opzetten. Het platform moet tegen juni 2018 operatief zijn, zo meldt The Next Web. Goldman Sachs is één van de eerste grote banken die op de opkomst van cryptomunten inspeelt.

Volgens TNW kan de zet van Goldman te laat komen. De enorme schommelingen in de koers van de Bitcoin, en de explosieve waardestijging van de cryptomunt in de afgelopen periode, maken de digitale valuta een riskante investering. Lars Rohde, directeur van de Deense centrale bank, vergeleek de Bitcoin met de tulpengekte. Hij beschouwt de Bitcoin niet als een echte munt.

Bitcoin gaat de markt op

Daar denkt de New York Stock Exchange anders over. Een paar dagen geleden tekende de New Yorkse beurs voor een Bitcoin ETF, een exchange-traded fund. Hiermee kunnen investeerders makkelijker op de Bitcoin inzetten. Eerder dit jaar werd een poging om een Bitcoin ETF op te zetten door de Winklevoss broers door controleurs tegengehouden. In feite betekent de ETF een erkenning van de Bitcoin als verhandelbare valuta.

Die erkenning betekent dat Bitcoin uit de schaduw stapt. De munt had altijd de reputatie van het middel waarmee illegale goederen op het dark web werden verhandeld. Dat de reguliere markt Bitcoin en andere cryptovaluta erkent, zorgt ervoor dat kleine investeerders dat vertrouwen overnemen.

Aan de andere kant maakt het betreden van de markt de digitale munten kwetsbaar voor investeerders die proberen de koersen te manipuleren. Een enkele investeerder kan door veel op te kopen kunstmatig een grote vraag creëren en zo de prijzen opdrijven. Om vervolgens alles weer te dumpen. Dit kan de hele munt van de kaart vegen. Vooral kleinere cryptomunten zijn hier gevoelig voor.

Of cryptovaluta nu echt gaan meespelen op het grote toneel, of de zeepbel uiteen gaat spatten, zullen we de komende maanden gaan zien.