Leuk hobbyprojectje: Je kunt nu je eigen slimme speaker met Google Assistent bouwen

Google Home

Sinds gisteren kan iedereen de Google Assistant downloaden en draaien op een apparaat naar keuze. De internetgigant heeft namelijk de SDK van de digitale assistent beschikbaar gemaakt. Volgens het bedrijf zelf is het programma goed te draaien op een Raspberry Pi 3 met Linux, maar uiteraard werkt het ook op andere apparaten

Nu de SDK beschikbaar is gemaakt, is de Assistant met vrijwel alles te gebruiken. Veel mensen zullen direct denken aan toepassingen voor speakers, maar Google wil haar assistent in meer apparaten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan telefoons, horloges, televisies, auto’s en spiegels. Gaat ontwikkelaars hier daadwerkelijk mee aan de slag, dan kan er een groot aantal apparaten komen waar de Assistant op draait.

In principe mag iedereen aan de slag met de Assistant. De spraakassistent is te gebruiken voor normale Google-dingen (zoals vragen wanneer Star Wars IX verschijnt), maar je kunt het ook gebruiken om andere apparaten in huis te besturen. Zo kun je zeggen dat je hondenvoermachine wat snoepjes moet geven. De Assistant zelf roep je op door “Oké Google” te zeggen of door een fysieke knop in te drukken. Later moet er ook een app komen.

Commercieel

Helaas is de Assistant nog niet te gebruiken voor commerciële toepassingen. Op dit moment is de spraakassistent beschikbaar voor mensen die hun eigen hardware-prototypes willen maken. Tegenover The Verge zegt product manager Chris Ramsdale dat als je de Assistant op Android wilt gebruiken, je door hetzelfde proces moet gaan als telefoonfabrikanten. Pas later dit jaar komen er commerciële voorwaarden voor andere soorten apparaten.

Amazon bood al lange tijd een zelfde soort SDK aan, zodat je aan de slag kon met Amazon Alexa. Er staat daardoor al complete handleidingen online hoe je je eigen Amazon Echo bouwt. Het is wachten op hobbyisten die ook handleidingen en video’s maken voor een zelfgebouwde Google Assistent.