Google berekent of zonnepanelen interessant voor je zijn

Wel eens getwijfeld om zonnepanelen op je dak te plaatsen? Dankzij een combinatie van steeds betere zonneceltechnologie en de dalende kosten is het niet meer alleen iets voor de early adaptors. Het kan je namelijk simpelweg veel geld opleveren en je helpt het milieur er ook nog mee. Maar hoe bepaal je of jouw dak daadwerkelijk interessant voor je is? Google willen mensen daarbij helpen met Project Sunroof.

Het idee is eigenlijk heel simpel: data over het aantal zonuren en schaduwberekeningen worden gecombineerd met een 3d-model van je dak op Google Maps. Op die manier creëert Google zoals het bedrijf zelf zegt een schatkaart voor zonne-energie. Oftewel: je ziet op Google Maps of je dak geschikt is en hoeveel je zou kunnen besparen. De volgende stap: links naar installatiebedrijven die je verder kunnen helpen.

Als je nu meteen wilt doorklikken om te kijken of je dak geschikt is; helaas: het project start in San Fransisco, Boston en Fresno in de VS. Daarna volgt een uitrol in de rest van Google’s thuisland en met een beetje geluk volgt dan de rest van de wereld. Maar het kan zomaar zijn dat zonne-energie door Project Makani dan alweer achterhaald is.