‘Google betaalde Apple 1 miljard dollar om de standaard zoekmachine op iPhone te blijven’

Een rechtszaak tussen Google en Oracle brengt een paar interessante zaken naar buiten. Vanochtend schreven we al over de winst die Google maakt met Android, maar daarnaast vond Bloomberg iets heel interessants in de rechtbankverslagen: Apple zou in 2014 1 miljard dollar hebben gekregen van Google, zodat de zoekmachine de standaard zou blijven in iOS.

Waar dat bedrag vandaan komt? Het is simpelweg een deel van wat Google verdiende aan advertentie-inkomsten aan iedereen die Google gebruikt op een iPhone of iPad. Volgens de advocaat van Oracle, die de informatie uit de rechtszaak naar buiten heeft gebracht, sprak een getuige van Google over “een winstdeling van 34 procent”. Het is onduidelijk of dat het aandeel is dat Apple kreeg of wat Google hield.

Google wilde dat die informatie niet in het rechtbankverslag zou komen. En Apple heeft zich daar later nog bij aangesloten. Dit soort informatie is namelijk bijzonder interessant voor andere partijen die zaken doen met Apple en Google. Ondanks de bezwaren is het nu dus toch naar buiten gekomen en daardoor hebben wij meer inzicht in hoe belangrijk het voor Google is om de standaard zoekmachine te zijn in een browser die niet van hen is.