Google biedt hulp aan bij het monitoren van ontbossing

Google mag dan een meedogenloze tech-gigant zijn; ze dragen wel bij aan projecten die het welzijn van de mensheid en de natuur moeten bevorderen. Zo is Google bezig met Project Loon (internet voor iedereen overal ter wereld) en Project Link (het aanleggen van glasvezelnetwerken in Uganda voor sneller en betrouwbaarder internet). Google doet daarnaast sinds kort mee met de Global Forest Watch (GFW) om ontbossing tegen te gaan.

De Global Forest Watch (GFW) is een dynamisch online surveillance systeem voor het monitoren van bossen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van satelliettechnologie, open data en crowdsourcing om zo toegang te krijgen tot accurate en betrouwbare informatie over bossen. Google voorziet voor dit project de technische middelen (Google Earth en Google Maps) zodat iedereen in staat is om de ontbossing op grote schaal te monitoren. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel van het regenwoud in Brazilië de afgelopen jaren is verdwenen en hoeveel bomen zijn teruggeplant.

De GFW website biedt een interactieve kaart waarop je niet alleen kunt zien welk bos er is verdwenen maar ook bijvoorbeeld welke industrieën dat hebben veroorzaakt. Hiermee is voor het eerst in bijna real-time te zien wat er met onze bossen gebeurt. Wellicht dat nu deze informatie open op tafel ligt het tij kan worden gekeerd.