Numrush

Google blijft alleen in Europa zoekresultaten verwijderen op aanvraag

Google blijft voet bij stuk houden als het om ‘recht om vergeten te worden’-aanvragen gaat. Ondanks de toenemende druk om een wereldwijde aanpak, zal Google alleen zoekresultaten blijven verwijderen van de Europese versies van de zoekmachine.

Volgens Reuters heeft de CLO van Google, David Drummond, dit gezegd tijdens een evenement in Brussel. Eerder werd Google gevraagd om zoekresultaten te verwijderen als een gebruiker daar om vraagt. Dummond stelt dat zij hier gehoor aan hebben gegeven, maar dat zij niet van plan zijn om dit ook buiten Europa toe te passen.

In mei 2014 besloten Europese rechters dat Google en andere zoekmachines aanvragen van gebruikers moeten honoreren als het gaat om het verwijderen van zoekresultaten. De resultaten moeten overigens wel hun relevantie hebben verloren of schadelijk zijn voor de privacy van een gebruiker.

Ondanks het feit dat Google het niet eens was met dit besluit, heeft het bedrijf inmiddels al meer dan 200.000 aanvragen gehad om zoekresultaten te verwijderen. Dit schrijft Google in het laatste ‘Transparency Report‘.

Zoekresultaten blijven actief op wereldwijde Google-site

Het punt is dat Google wel akkoord is gegaan met de nieuwe regels, maar dat het alleen zoekresultaten verwijdert van Google’s Europese sites.

Stel dat een inwoner van Nederland een zoekresultaat wilt verwijderen, dan dient hij een ‘verzoek om vergeten te worden’ in bij Google. Vervolgens wordt het resultaat gewist van Google.nl, maar blijft het resultaat vindbaar op Google.com, de wereldwijde site van Google.

Een werkgroep, Article 29, behartigt de belangen van 28 Europese landen in deze kwestie. De werkgroep heeft in november een rapport uitgebracht waarin het Google vraagt om de zoekresultaten niet alleen van Europese sites te verwijderen, maar om dit wereldwijd toe te passen. Volgens ingewijden zal aan het eind van deze maand een nieuw rapport worden gepresenteerd.

Drummond geeft aan de rapporten aandachtig te lezen, maar zegt wel dat het gaat om een Europees concept.