Google brengt Jacquard-technologie naar Levi’s-jas

Jacquard, Google, Levi's

Het ATAP-team van Google toonde in 2015 een geheel nieuw soort technologie: Jacquard. Dit project maakt het mogelijk om je telefoon te bedienen via je kleding. In 2017 verscheen ook een jasje in samenwerking met Levi’s, voor maar liefst 350 dollar. En nu is de tech terug, schrijft TechCrunch.

Google bracht de Jacquard-technologie een paar weken geleden naar een rugzak van Saint Laurent ter waarde van 1000 dollar, en nu komt de tech ook naar een nieuwe versie van Levi’s Trucker Jacket. Die jas komt in verschillende stijlen en voor mannen en vrouwen. De Classic Trucker-versie kost 198 dollar, de Sherpa Trucker 248 dollar.

Het idee van de technologie is nog altijd hetzelfde. In de mouw van het jasje zit namelijk een dongle, die verbinding maakt met geleidende draden in je jas. Swipe je over je mouw, druk je er op of houd je je hand er overheen, dan kun je commando’s geven aan je telefoon.

Jacquard werkt via een app voor iOS en Android. In die app kun je zelf aangeven wat een beweging doet. Denk bijvoorbeeld aan het oproepen van de Google Assistent in je koptelefoon, het overslaan van een nummer of het aansturen van je camera voor selfies. In totaal zijn er negentien mogelijkheden, en de dongle vibreert zelfs voor notificaties.

Modulaire technologie

Er is echter een groot verschil met de technologie uit het verleden. Jacquard is nu meer modulair, waardoor het mogelijk ook gebruikt wordt in andere producten. De bedoeling is dan ook dat de technologie op steeds meer plekken terecht komt.

Daarnaast kun je de dongle nu van het ene kledingstuk naar het andere verplaatsen. Bij het origineel werkte de dongle alleen met dat specifieke jasje, maar nu kun je hem dus ook in andere wearables stoppen. Ook is de dongle kleiner en krachtiger. Het heeft meer geheugen om meerdere producten te ondersteunen. De accu gaat een paar dagen mee.

Helaas voor ons komt de nieuwe versie in de jas van Levi’s niet naar Nederland. Deze worden namelijk beschikbaar in de VS, Australië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk.