Google brengt Lens en Featured Videos naar zijn zoekmachine

Google Search

Google Search bestaat 20 jaar, maar wordt nog steeds vernieuwd. De zoekmachine zet nu meer in op visuele zoekopdrachten, door een functie genaamd Featured Videos te presenteren, meer nadruk te leggen op AMP Stories en Google Lens naar de plaatjes in de zoekresultaten te brengen. Dat meldt Engadget.

Featured Videos zijn geanimeerde previews van relevantie zoekresultaten in de lijst. Zoek je bijvoorbeeld naar attracties in New York, dan krijg je op een derde van de pagina een carrousel met video’s te zien. Daardoor krijg je een beter beeld van hoe de attractie eruit ziet.

De video’s worden door het systeem van Google zelf uitgekozen. Zoek je naar de Eiffeltoren, dan kan het systeem hier zelf video’s van vinden. Daarbij laat het andere interessante punten in Parijs buiten de beelden.

Ook worden AMP Stories meer zichtbaar in de resultaten. Je ziet ze namelijk vrijwel bovenaan de pagina. Zoek je naar een persoon, dan zie je een Wikipedia-samenvatting met daaronder een kaart met haar biografie en een AMP-verhaal. Klik je op de kaart, dan zie je foto’s en video’s op een volledig scherm, met tekst er overheen. Dit verschijnt voorlopig alleen binnen de mobiele browsers en alleen bij zoekresultaten over belangrijke mensen.

Plaatjes

Verder zijn er wat wijzigingen aan de plaatjes in de zoekresultaten. Zo wordt het algoritme voor de volgorde van de beelden aangepast. Daardoor wordt niet alleen de kwaliteit en de relevantie van de beelden meegenomen, maar ook de pagina waar de foto op staat.

Zoek je bijvoorbeeld naar een paar schoenen en klik je op een foto in Search, dan komt het wel eens voor dat je het plaatje vervolgens nergens kan vinden op die website. Dat wordt dus verleden tijd.

Verder komen er tags op alle plaatjes, om aan te geven of het een product is dat je kunt komen. Is dat het geval, dan krijg je ook direct informatie als de prijs en de naam van de winkel te zien. Verder kun je collecties maken van foto’s die je hebt gevonden. Zoek je dan naar iets vergelijkbaars, dan krijg je een herinnering dat je hier al een collectie over hebt.

Google Lens

Verder verschijnt er een nieuwe Lens-knop onderaan ieder plaatje. Klik je daarop, dan toont het je wat volgens het systeem interessante delen van de foto zijn. Ook krijg je vergelijkbare producten te zien. Lens doet dit al op mobiele camera’s. De functie in de zoekresultaten is vooralsnog ook alleen op mobiele apparaten beschikbaar.

Foto: Shutterstock.com