Op Google Bulletin kun je straks ‘hyperlokaal’ nieuws lezen en delen

Google Bulletin wordt een platform voor lokaal nieuws. Niet zomaar lokaal nieuws, ‘hyperlokaal’ nieuws. Gebruikers kunnen nieuwtjes uit hun omgeving delen, die anders geen aandacht zouden krijgen. Dat meldt 9to5google.

Lokale info kreeg al langer meer aandacht van Google. In september vorig jaar kondigde het techbedrijf al ‘Community Updates’ aan, een dienst die lokaal nieuws aanbiedt. Ook hier zaten ‘hyperlokale’ berichten tussen, uit bijvoorbeeld de schoolkrant en van lokale bloggers.

De focus op lokaal nieuws komt in een periode waarin online platformen onder vuur liggen vanwege hun rol in het maken en verspreiden van (nep)nieuws. Hoogtepunten daarin zijn waarschijnlijk de schandalen omtrent de Russische inmenging in de uitkomsten van de Amerikaanse verkiezingen en Brexit via Facebook. Facebook is ook al bezig met aanpassingen wat betreft de verspreiding van nieuws via het platform.

De potentie van Google Bulletin

Bij Bulletin is het de bedoeling dat de gebruikers zelf het nieuws gaan schrijven. Google zegt het de gebruikers makkelijk te willen maken door een lichtgewicht app te maken die geen setup vereist. Volgens 9to5google heeft de app potentie, aangezien Google zelf zorgt voor de zichtbaarheid van het hyperlokale nieuws in de zoekresultaten.

De Bulletin website is nog niet live, maar de huisregels zijn wel al gepubliceerd. Die regels lijken erop te wijzen dat Google het nieuws zelf gaat modereren. Ook zijn er voorbeelden te vinden van hoe een Bulletin eruit kan zien.

Op Reddit zijn de meningen verdeeld over het toekomstperspectief van Google Bulletin. Google+ wordt een paar keer genoemd als een onsuccesvolle poging van Google om een sociaal netwerk op te zetten. Ook wordt concurrent in lokaal nieuws Nextdoor genoemd. Redditor JshKlsn ziet wel potentie: “Toen Google+ werd aangekondigd, wilde niemand weg uit Facebook, maar nu zijn er steeds meer mensen die daar klaar mee zijn.”

Het is nog niet bekend wanneer de grote uitrol van Bulletin zal plaatsvinden. Op dit moment is er een pilot in twee Amerikaanse steden: Nashville en Oakland.