Google-CEO zegt weinig tegen Congres over Chinese zoekmachine

Google Search

Sundar Pichai, CEO van Google, verscheen gisteren bij het Amerikaanse Congres voor een hoorzitting. Daarbij werd hij onder meer ondervraagd over Project Dragonfly, de Chinese zoekmachine die het bedrijf zou maken. Pichai zei hier echter weinig over, meldt Engadget.

Vertegenwoordiger David Cicilline van Rhode Island ondervroeg Pichai over Dragonfly. De CEO reageerde door te zeggen dat er “geen plannen” waren om een zoekmachine voor China te lanceren en dat Dragonfly een “intern project” was met “gelimiteerde” omvang.

Verder stelde Pichai dat de internetgigant “nu geen discussies” heeft met Chinese ambtenaren. Ook werd gevraagd of Google zou beloven om geen tool zou maken waarmee China surveillance zou kunnen uitvoeren. “Het is onze taak om mogelijkheden te onderzoeken om gebruikers toegang te geven tot informatie”, antwoordde Pichai daarop.

Bevooroordeeld

Ook vroegen diverse vertegenwoordigers zich af of de zoekresultaten van Google bevooroordeeld waren tegenover conservatieve meningen, meldt CNBC. Vertegenwoordiger Ted Lieu ging hier echter tegenin door te zeggen dat zelfs als Google bevooroordeeld was, het zijn recht zou zijn.

“Als je positieve zoekresultaten wilt, moet je positieve dingen doen”, aldus Lieu. “Als je slecht in de media komt, geef de schuld dan niet aan Google. Overweeg om jezelf de schuld te geven.” Pichai stelde dat de zoekgigant “gebruikers de beste ervaring en de meest relevante informatie” aanbiedt.

Ook werd er gevraagd naar de transparantie rondom het verzamelen van data. Pichai stelde dat ruim 160 miljoen mensen hun privacy-instellingen in de afgelopen maand hadden bekeken, maar dat het bedrijf het nog eenvoudiger wil maken voor gemiddelde gebruikers om hun data te beheren. “We denken dat er altijd meer is om te doen.”

Foto: Shutterstock.com