Google Chrome maakt toegang tot 3000 Nederlandse websites moeilijker

Google Chrome

Google heeft 3.000 Nederlandse websites en een onbekend aantal buitenlandse websites moeilijker toegankelijk gemaakt in Google Chrome, meldt NOS. Reden is dat de websites volgens Google niet goed beveiligd zijn, omdat de verbinding op een achterhaalde manier beveiligd is.

Die beveiligde verbinding herken je aan een slotje in je browser. De beveiliging zorgt ervoor dat anderen niet mee kunnen lezen met wat jij invult op het internet. Wil je er zeker van zijn dat de beveiliging goed is, dan heb je een certificaat nodig.

Maar de 3.000 websites die nu moeilijker toegankelijk zijn gemaakt, gebruiken volgens onderzoek van de Open State Foundation een certificaat dat Google nu niet meer ondersteunt. Je kunt de websites daardoor nu nog wel bezoeken, maar dan moet je eerst een rood waarschuwingsscherm negeren. Op dat scherm staat dat de pagina gevaarlijk kan zijn.

Grote organisaties

De websites zijn niet de meestbezochte websites van Nederland, maar wel die van een aantal grote bedrijven en organisaties. Het gaat om websites van onder meer Buma Stemra, de gemeentes Zutphen en Heemskerk en supermarktketen Emté. De gemeente Heemskerk en Ekoplaza hebben gisteren maatregelen getroffen om de waarschuwing te voorkomen.

De websites worden overigens niet alleen in Chrome moeilijker toegankelijk. Firefox stelt dat de websites binnenkort stoppen met werken in zijn browser.

Foto: Shutterstock.com