Google Earth vernieuwd: Laat je rondleiden door de mooiste plekken ter wereld

Als je dacht dat Google niks meer deed met Google Earth dan heb je het mis. De dienst heeft namelijk een complete make-over gehad, schrijft het bedrijf op haar blog. In de nieuwe versie zitten een aantal toffe nieuwe features waarmee je nog meer van de wereld kunt ontdekken.

Zo kun je vanaf nu 3D-kaarten van specifieke locaties zien en een rondleiding met een gids nemen. De tours zijn interactief en worden gegeven door wetenschappers, makers van documentaires en diverse experts. Zo leer je nog meer over de wereld.

Volgens Google zelf zijn er ruim vijftig tours aanwezig in de nieuwe ‘Voyager’-sectie. Hieronder valt bijvoorbeeld een tour van het Gombe National Park in Tanzania. Voor de kinderen is er ook iets tofs: een reis naar Mexico met Lola uit de Amerikaanse versie van Sesamstraat, waarbij je leert over de ruïnes van de Maya’s.

Voor dertig van deze virtuele tours, werkte Google samen met de BBC. Materiaal uit bekroonde natuurdocumentaires van de BBC wordt gebruikt voor Voyager in Google Earth. Het gaat onder meer om beelden uit Life Story, Africa en Planet Earth II. Ook materiaal van de bekende documentairemaker David Attenborough is hierbij gebruikt.

I’m Feeling Lucky

Ook nieuw is de I’m Feeling Lucky-knop, die we al kennen van de zoekmachine. Klik je op deze knop, dan word je willekeurig naar één van de 20.000 plekken op de kaart gebracht. En hierbij gaat het niet om de toeristisch attracties die iedereen kent, maar bijvoorbeeld om een operazaal in Italië of warme bronnen in Japan. Je krijgt hierbij ook een kaart te zien met interessante feitjes over de locatie.

Die locaties kun je vanuit in iedere denkbare hoek bekijken in je browser of op je Android-smartphone. Hiervoor klik je op de 3D-knop in de hoek.Vanaf diverse locaties kun je ook een virtuele ansichtkaart sturen. Daarbij stuur je een foto van een plek naar wie je ook maar wilt. Dit kan alleen op je smartphone.

Helaas zijn met de vernieuwing niet alle beelden in Google Earth vernieuwd. Alleen in Nederland al zijn er plekken waarvan de Google Earth-beelden meer dan vijf jaar oud zijn, ook in deze vernieuwde versie. Onder meer in Utrecht, daar zie je nog steeds het oude Utrecht Centraal, van voor de verbouwing die in 2011 begon.

Het vernieuwde Google Earth is vanaf nu beschikbaar in Chrome en op Android. In de komende weken moet het ook naar iOS en andere browsers komen.