Een groot deel van de aankondigingen die Google woensdag deed hadden toepassingen van kunstmatige intelligentie in zich. Google wil vooroplopen op dit vlak en brengt delen van zijn technologie ook beschikbaar voor de markt. Maar software alleen is niet genoeg: Google wil ook de beste hardware voor kunstmatige intelligentie-toepassingen. En dus bouwde Google die zelf.

Op Google I/O onthulde het bedrijf de Tensor Processing Unit: een processor die niet superprecies is, maar wel heel veel berekeningen kan uitvoeren. Ideaal van kunstmatige intelligentie. Hij is bij die toepassing vele malen sneller dan bij gewoon computerwerk, wat aangeeft dat deze speciale processors echt zinvol zijn. Een andere slimmigheid is dat de processor precies de ruimte inneemt van een harde schijf, waardoor ze makkelijk zijn in te bouwen in server.

Nieuw is de Tensor Processing Unit niet. Google gebruikt hem al een tijdje. Sterker nog: AlphaGo, waarmee DeepMind een go-meester versloeg draaide op de chips. Volgens Google won hun systeem de strijd dankzij deze processor.

Zelf zo’n chip kopen bij Google kan helaas niet, maar via de diensten die Google aanbiedt hebben we er toch dagelijks profijt van.