Google en Fiat Chrysler gaan honderd zelfrijdende busjes maken

Gisteren schreven we nog over de geruchten over een samenwerking tussen Google en Fiat Chrysler voorbijkomen – maar nu zijn deze plannen officieel. Het gaat echter nog niet over het op de markt brengen van de techniek van Google. De autofabrikant zal samen met Google honderd zelfrijdende minivans maken, die op de weg gebruikt zullen worden voor tests.

Daarmee test Google een nieuw voertuigtype. Tot nu toe waren de zelfrij-experimenten voornamelijk gericht op een aangepaste Lexus RX en een door Google ontworpen auto. Een minivan is groter, wat weer tot andere testresultaten kan leiden.

Fiat Chrysler-CEO Sergio Marchionne werkt liever samen dan dat hij concurreert, vertelt hij aan USA Today:

[Google en andere techbedrijven] zijn niet mijn vijand. Dit zijn mensen die ons helpen om de volgende fase van de auto-industrie te bereiken.

Het is ook voor het eerst dat Google zijn onderzoeksddata gaat delen met een grote autofabrikant. Op deze manier moet het zelfrijsysteem goed in de minivans worden geïntegreerd.

De testplannen bevinden zich nog in een vroeg stadium – er zijn ook nog geen plannen om andere auto’s van Fiat Chrysler zelf op de weg te laten rijden. Ze laten hoe dan ook zien hoe Google met automakers kan gaan samenwerken om zijn plannen een realiteit te maken.