Google en Levi’s brengen Jacquard-jas met touchpad op de markt

Op Google I/O vorig jaar hoorden we voor het eerst over Project Jacquard: een project van Googles’ onderzoeksafdeling ATAP. Het was een concept voor het verwerken van een soort touchpad in kleding. Kledingfabrikant Levi’s was bij dat project betrokken om het ook daadwerkelijk tot iets produceerbaars te maken. En dat is gelukt!

Uiteindelijk is het item dat de bedrijven samen hebben ontwikkeld geen broek geworden, maar een jack. Er zit een touchpad in de stof van de linkermouw verwerkt. Via een klein bluetoothzendertje dat je aan de boord van de mouw vastmaakt, maakt de jas verbinding met je smartphone. En vervolgens kun je via gestures apps bedienen, bijvoorbeeld je muziek of navigatie. Google maakt een API beschikbaar, zodat ontwikkelaars er mee aan de slag kunnen.

Het jack is onderdeel van de Commuter-kledinglijn van Levi’s, bedoeld voor mensen die in de stad rondfietsen. In die lijn zijn bijvoorbeeld ook al water afstotende jeans te koop. Het idee van de Jacquard-versie van het Commuter Trucker Jacket, is dat je veilig functies van je smartphone kunt bedienen, terwijl je op de fiets zit.

Dit najaar komt er een betaversie op de markt (ja, kleding in beta) en volgend voorjaar komt het jasje op de markt. Of hij ook in Nederland te koop gaat zijn en hoeveel hij gaat kosten is nog onbekend.