Google en NASA vergroten de rekenkracht van hun kwantumcomputer D-Wave, die bij het NASA Ames Research center in Mountain View, California staat. De nieuwe experimentele supercomputer, die miljoenen kost, bevat straks meer dan 1000 qubits. Dat zijn de fundamentele bouwsteentjes waaruit de processor van een kwantumcomputer bestaat. Bij de huidige D-Wave zijn dat er nog maar 512.
Ondanks de grote upgrade gaat de kwantumcomputer niet heel veel meer stroom gaat verbruiken, zegt bouwer D-Wave Systems tegen Wired. En dat is bijzonder, want chipfabrikanten lopen in dat opzicht tegen limieten aan bij de ontwikkeling van “normale” computerchips.
Google en NASA delen hun kwantumcomputer samen met het Universities Space Research Association (USRA). Ze onderzoeken op welke vlakken een kwantumcomputer daadwerkelijk beter presteert dan een supercomputer met chips op basis van klassieke transistors. Wired besteedde hier twee jaar geleden al uitgebreid aandacht aan.
De verdubbeling van het aantal qubits zorgt voor een gigantisch toename in de rekenkracht van de D-Wave. Dat komt doordat een transistor in een gewone computer 1 bit kan opslaan (0 of 1), terwijl bij een kwantumcomputer een qubit tegelijkertijd twee waarden (0 en 1) aan kan nemen. Twee qubits kunnen zo samen gelijktijdig 4 waarden aannemen (00, 01, 10 én 11), bij drie qubits zijn dat er 8. Bij 1000 qubits hebben we het over een getal dat bestaat uit 132 cijfers.
Het probleem is dat je het aantal qubits niet zomaar kan blijven uitbreiden, omdat qubits na een tijdje “terugvallen” tot een gewone bit. Daarom volgt ook nu pas de eerste upgrade van de D-Wave. Tegelijkertijd is er een contract voor zeven jaar afgesloten met D-Wave Systems om de kwantumcomputer, voor zover mogelijk, te blijven uitbreiden.