‘EU werkt aan derde aanklacht tegen Google vanwege machtsmisbruik’

De mededingingsautoriteiten van de EU hebben al hun pijlen gericht op Google. Waarschijnlijk krijgt het Amerikaanse techbedrijf binnenkort een miljardboete vanwege machtsmisbruik in de zoekmachine. Er loopt sinds dit voorjaar een onderzoek voor machtsmisbruik met Android. En nu zou er een nieuwe aanklacht worden voorbereid naar de advertentietak. Dat schrijft Politico, die sprak met anonieme bronnen.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zou verschillende concurrenten van Google hebben gevraagd om bewijsstukken in het onderzoek te anonimiseren. Dit is de gebruikelijke stap voorafgaand aan de officiële aanklacht.

Google wil nog niet reageren op de geruchten.

19 miljard dollar

Het is onduidelijk wat die aanklacht precies zou inhouden. Google is een ongelofelijk belangrijke speler in de online advertentiemarkt. Het toont natuurlijk advertenties binnen zijn zoekmachine en op YouTube, maar heeft ook een gigantisch advertentienetwerk dat door heel veel andere websites wereldwijd wordt gebruikt om banners te tonen. Tevens nam Google ruim tien jaar geleden het grote advertentienetwerk DoubleClick over.

Google haalt 90 procent van zijn omzet uit advertenties. In het laatste kwartaal van 2015 ging dat om 19 miljard dollar.

Als de aanklacht er inderdaad van komt lopen er dus drie mededingingszaken tegelijk tegen Google. Het is nog nooit eerder gebeurt dat een bedrijf zo erg onder vuur kwam te liggen vanwege potentieel machtsmisbruik in de EU.