Google Fit alles behalve klaar voor de strijd met Apple Health

Google Fit lijkt klaar voor de strijd met Apple Health en dus lanceerde de Amerikaanse zoekgigant gisteren hun centrale ‘gezondheid app’ voor Android smartphones. Simplisme lijkt de overhand te hebben in deze eerste versie, maar of dat in Fit’s voordeel spreekt?

Google kondigde Fit al in juni van dit jaar aan, een kleine 2 weken na de aankondiging van Apple’s plannen met Health. Beide apps moeten een centrale plek worden waar gezondheidsdata kan worden ingezien. Waar Apple zich echter richt op een holistisch gezondheidsplatform, lijkt Google zich met Fit vooral  te richten op de (sport) activiteiten van gebruikers.

De app van Google Fit verzamelt gegevens van je activiteiten via de smartphone zelf, maar ook via fitnesstrackers  van diverse andere partijen. In de app worden hartslag, aantal stappen, verbrande calorieën en afgelegde kilometers gevisualiseerd. Meer diepgang is er helaas niet, behalve de toevoeging dat de statistieken ook in te zien zijn via een speciale website.

Google-Fit-devices

Google Fit zal standaard worden uitgerold met Android 5.0 en een onderdeel worden van het wearable OS Android Wear. Hierdoor zullen de komende periode meer activity trackers en smartwatches uitgerust gaan worden met een koppeling naar Google’s platform.

Hoewel het een eerste lancering van de dienst betreft, blijft het de vraag wat nu precies de intenties zijn van Google met Fit. Waar Apple met hun HealthKit-standaard en Health app directe koppelingen naar de medische wereld maken en onderzoeken moet gaan voeden, blijft Google Fit vooralsnog hangen op de inzichten van een gemiddelde activity tracker circa 2013.

Daarmee lijkt een concurrentiestrijd met Apple sowieso nicht im frage. Vooralsnog geeft de naam voor beide partijen prima weer wat de inhoud van het platform is.

Wat me zorgen baart is de minimale effort die Google lijkt te steken in het platform. Het mag geen geheim zijn dat inzicht in persoonlijke gezondheid een immense kans is voor allerhande partijen, maar met Fit lijkt De Grote G slechts een halfslachtige poging te doen.

De recente ontwikkelingen rond Google’s slimme bril Glass, tonen aan dat het bedrijf niet bang is om creatieve developers los te laten gaan op eigen proefballonetje. Is dat vanuit een hardware perspectief nog enigzins te vergoelijken, wanneer het gaat om persoonlijke (fitness) data onder een brede doelgroep, wordt dat wat vervelender.

Apple Health is in zijn huidige voorkomen ook geen schim van wat het potentieel zou kunnen zijn, maar in vorm als in communicatie maakt Apple wel duidelijk wat de plannen zijn achter het platform.

Google Fit werd  in de slipstream aangekondigd en dus bleek een vergelijking onvermijdelijk, in de praktijk liggen de platformen verder uit elkaar dan gedacht en belangrijker: de langetermijnvisie van Google Fit laat zich raden.