Google gaat een ‘echte’ VR-bril maken voor Android-telefoons

Google Daydream

Google biedt al een tijdje de Cardboard VR-bril, maar stiekem is dat weinig meer dat een stuk karton met twee plastic lenzen voor je smartphone. Gelukkig werkt Google nu aan een volwaardiger alternatief. Tijdens Google I/O vertelde VR-baas Clay Bavor dat er wordt gewerkt aan een VR-bril en bijbehorende controller die gebruikmaken van het nieuwe VR-platform Daydream.

Details over de bril zijn nog schaars – het bedrijf kondigde de bril in letterlijk een enkele zin aan – maar over Daydream hebben we al het nodige gehoord. Dit platform brengt alle VR-initiatieven voor Android-telefoons samen, waardoor je bijvoorbeeld een YouTube-app en Google Play in virtual reality kunt bekijken. Een bijbehorende afstandsbediening met bewegingsbesturing laat je objecten in de digitale omgeving bewegen.

Het idee achter Daydream is vergelijkbaar met dat van Android: fabrikanten mogen hun eigen brillen maken, die meteen gebruik mogen maken van het platform. Maar net als bij Android, gaat Google dus ook zijn eigen apparaat maken. Dat kan veel goeds betekenen: de Nexus-telefoons van Google staan er om bekend alles uit Android te halen, dus een Daydream-bril kan wel eens hetzelfde doen.

De Daydream-bril zou volwaardiger kunnen worden dan een Google Cardboard – wellicht dat Google bijvoorbeeld extra bewegingssensoren inbouwt. Verwacht echter niet dat deze bril zal concurreren met high-end-brillen zoals de Oculus Rift en HTC Vive. Die alternatieven hebben nog steeds een krachtige pc waar ze gebruik van maken, waardoor ze alsnog een betere ervaring kunnen bieden. De Google-bril zou op het gebied van mobiele┬áVR echter wel eens de norm kunnen worden.