Het ‘recht om vergeten te worden‘ op Google maakt ook deze week nog steeds een hoop discussie los. Sinds Google door het Europese Hof verplicht werd om op verzoek van gebruikers bepaalde zoekresultaten te gaan verwijderen, ontving het bedrijf al meer dan 40.000 aanvragen om dit te doen. Volgens Google waren dat onder meer ‘een pedofiel, een schimmige politicus en een man die zijn familie probeerde te vermoorden’.
Het bedrijf heeft nu aangegeven wel melding te willen gaan maken van ‘een aangepaste zoekresultatenpagina’ wanneer dergelijke links inderdaad verwijderd zijn, om duidelijk te maken dat er censuur is toegepast.
De vraag rijst, of dat in principe niet schadelijker is voor de eindgebruiker dan het eventueel ‘kwalijke feit’ zelf, zo stelt Evgeny Morozov vorige week in een column in NRC. Wanneer je zoekt naar een persoonsnaam, en ziet dat er ‘resultaten verwijderd zijn’, maar niet precies weet om wat voor gegevens het gaat, zou je die persoon dan nog vertrouwen, of een baan aanbieden?
Google verwijderd overigens wel vaker zoekresultaten, bijvoorbeeld naar illegale content zoals downloadable muziek en video’s. Ook dan wordt er altijd melding gemaakt van het feit dat bepaalde zoekresultaten om copyright redenen niet worden weergegeven. Deze melding onderaan de pagina wordt straks ook weergegeven wanneer de zoekresultaten van een persoon zijn ‘bewerkt’.