Google gaat zelfrijdende auto voor het eerst met ‘echte mensen’ testen

Waymo, het Google-project dat onder moederbedrijf Alphabet uitgegroeid is tot een nieuw bedrijf, laat vanaf vandaag honderden mensen hun zelfrijdende minibusjes testen. Dat kan zo vaak als ze willen en is volledig gratis. Het is de eerste keer dat iedereen gebruik kan maken van de zelfrijdende auto’s van het bedrijf.

Waymo noemt het een ‘early rider program’, waarmee het wil kijken naar hoe on-demand zelfrijdende auto’s gebruikt worden in het dagelijks leven. De gebruikers krijgen een app van de dienst waarmee ze op ieder moment van de dag een zelfrijdende auto kunnen bestellen.

Wél een chauffeur

In het begin zal er altijd een Waymo-chauffeur achter het stuur zitten, maar het bedrijf benadrukt dat de auto zoveel mogelijk zelf rijdt. De dienst is nu beschikbaar in Phoenix en omliggende steden, wat de totale oppervlakte volgens het bedrijf twee zo groot als San Francisco maakt. In een blogpost op Medium zegt het bedrijf dat de dienst binnenkort ook naar andere steden zal komen.

De stap naar het publiek is een een grote voor Google’s moederbedrijf Alphabet. Er rijden al jaren zelfrijdende auto’s rond op de openbare weg, maar daar zaten geen echte gebruikers in. Waymo heeft de tests de afgelopen maanden wel open gezet voor een beperkt publiek als vrienden van Waymo-werknemers en die tests waren succesvol, waardoor een breder publiek nu kennis mag maken met de zelfrijdende auto.

Enorme stap voor zelfrijdende auto

Die stap is niet te onderschatten, want in veel landen en Amerikaanse staten is wat Waymo doet zelfs illegaal. Arizona, de staat waar Phoenix in ligt, heeft geen strenge regels als het op zelfrijdende auto’s aankomt waardoor het een geliefde testlocatie voor fabrikanten is. Waymo doet nu een flinke uitbreiding en komt hiermee op een schat aan testdata te zitten.

“Alles wat we met die testprogramma leren zullen we toepassen op allerlei soorten zelfrijdende producten en diensten, van persoonlijke auto’s tot het openbaar vervoer, taxidiensten, autodelen, logistiek en meer”, laat Waymo weten.