Google gaat niet bieden op contract van Pentagon wegens ‘AI-principes’

Google

Google heeft besloten niet langer te bieden op JEDI, een groot cloud computing-contract van het Amerikaanse miniserie van Defensie. Het contract is mogelijk 10 miljard dollar waard. De internetgigant wil echter niet meer meedoen, omdat het contract mogelijk niet overeenkomt met de principes van het bedrijf over hoe kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt moet worden, meldt TechCrunch.

“We bieden niet op het JEDI-contract omdat we niet zeker weten of het overeenkomt met onze AI-principes. Daarnaast hebben we besloten dat er delen van het contract zijn die buiten het bereik van onze huidige certificaties van de overheid zijn”, aldus een woordvoerder van Google.

Het bieden op het JEDI-contract begon twee maanden geleden en sluit deze week. De voornaamste kandidaat is Amazon, omdat het de private cloud van de CIA heeft opgezet. Verder doen waarschijnlijk ook Oracle, Microsoft en IBM mee. Het contract loopt tien jaar. De winnaar wordt waarschijnlijk aan het einde van 2018 bekendgemaakt.

De bedoeling van het project is dat het ministerie van Defensie sneller cloud computing en clouddiensten gaat adopteren. Er wordt een provider gekozen.

AI-principes

De beslissing van Google volgt slechts vier maanden nadat het besloot het contract met het Pentagon voor Project Maven niet te verlengen. Project Maven bestaat onder meer uit een samenwerking met het leger om drone-beelden te analyseren, waar ook beelden uit oorlogsgebieden inzitten.

Duizenden Google-werknemers tekenden een petitie tegen het werk aan Project Maven, omdat het bedrijf volgens hen direct in oorlogsvoering werd gemengd. Daarna bedacht Google zijn AI-principes, een set aan richtlijnen over hoe het AI gebruikt.