‘Google gaat slimme huisassistent Home op Google I/O onthullen’

Later vandaag gaat Google I/O van start – en dat gaat uiteraard gepaard met de nodige productonthullingen van de zoekgigant. Eén van de producten die hoogstwaarschijnlijk wordt onthuld is Google Home – een virtuele assistent in een kastje thuis. Dat maakt Home een potentieel concurrent voor Amazon’s Echo, die ongeveer hetzelfde doet.

Vorige week gingen er al geruchten over de aankondiging en bronnen bevestigen aan de The New York Times dat hij tijdens Google I/O uit de doeken worden gedaan. De naam Google Home was tot nu toe niet bekend. We hoorden eerder voornamelijk de codenaam Chirp genoemd worden.

Na de onthulling zou Google Home in de herfst worden verkocht – in de VS, tenminste. Of Nederland ook al net zo snel aan de beurt is, moeten we nog zien. Dit soort digitale assistentdiensten zijn vaak afhankelijk van specifieke locatiediensten en talen. De Amazon Echo, waarvoor Google’s nieuwste project een belangrijke concurrent wordt, is daarom ook nog beperkt tot de Verenigde Staten. Al heeft Google wel een streepje voor: Google Now werkt immers ook al hier in Nederland.

We horen tijdens Google I/O geheid hoe de Home zal werken – en hoeveel toegang ontwikkelaars krijgen tot het systeem. Gaan we alleen maar tegen Google-diensten praten in onze woonkamers? Of kunnen we ook andere apps te woord staan? We horen het waarschijnlijk vanavond.

Het is overigens niet de aankondiging die we vanavond verwachten. Vorige week zetten we de geruchten en verwachtingen al op een rijtje. De keynote van Google I/O begint vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd.