Numrush

Google maakt kunstmatige intelligentie open source

Google gaat een belangrijk deel van hun ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie beschikbaar stellen onder een open source-licentie. Wired meldt dat Google de code achter de Photos-app openbaar heeft gemaakt. Die dienst maakt gebruik van zogenaamde ‘deep learning’.

Door het analyseren van duizenden foto’s van bijvoorbeeld een katten, leert het systeem zichzelf om een kat te herkennen die hij nog nooit heeft gezien. Hetzelfde geld voor in principe elke voorwerp: van dieren tot auto’s tot bloemen tot eten.

Tim O’Reilly, oprichter van O’Reilly Media, probeerde de app en was zo onder de indruk van de app, dat hij niet begreep waarom Google de techniek achter de app niet doorverkocht. Die techniek, TensorFlow, gebruikt Google namelijk ook voor het herkennen van gesproken woorden, het vertalen van woorden en het verbeteren van de zoekresultaten.

Vandaag maakte Google bekend dat ze de opmerking van O’Reilly serieus nemen, maar de techniek niet door gaan verkopen. In plaats daarvan maakt Google de techniek achter Google Photos juist openbaar.

Afgelopen jaren hebben diverse bedrijven grote stappen gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligentie. Naast Google zijn ook Apple, Facebook, Microsoft en Twitter druk bezig met het opzetten van projecten. Google schijnt echter op het moment nog jaren voor te liggen op die concurrenten. Volgens Chris Nicholson, eigenaar van een deep learning start-up genaamd Skymind, loopt Google zo’n vijf tot zeven jaar voor op de rest van de wereld, wat het openbaar maken van de software extreem interessant maakt.

Google geeft niet al zijn informatie weg. Momenteel geeft Google alleen enkele algoritmes weg en maakt Google niet openbaar op welke hardware de algoritmes op draaien.