Google wint potentiële miljardenzaak tegen Oracle over Android

Het was een rechtszaak die kon leiden tot een potentieel torenhoge boete. Oracle had Google voor de rechter gesleept, omdat Android zonder toestemming gebruik zou maken van onderdelen uit Java. Het zou betekenen dat ’s werelds populairste mobiele besturingssysteem draait op ‘gestolen’ software, aldus Oracle. Niet waar, heeft de jury nu bepaald.

De API’s in Android zijn voor een groot deel gebaseerd op Java. Volgens Google is er echter geen code schaamteloos overgenomen, maar werd Java slechts als inspiratie gebruikt om zelf te innoveren. Dat bleek genoeg om de jury te overtuigen, waardoor Google volgens Bloomberg onschuldig is verklaard.

De rechtszaak tussen Google en Oracle liep al sinds 2010 en kreeg steeds grotere proporties. Oracle wilde een torenhoge schadevergoeding eisen, omdat Android maar liefst 22 miljard dollar aan winst zou hebben gemaakt. Het bedrijf dacht voor 9 miljard daarvan zelf verantwoordelijk te zijn.

De afgeronde zaak wordt gezien als een overwinning voor software-ontwikkelaars in het algemeen. Had Oracle de zaak gewonnen, dan was dat mogelijk een precedent geweest voor open source-softwaremakers. Het zou dan makkelijker zijn om mensen aan te klagen voor het gebruik van vrije code.