Ray Kurzweil: in 2030 kunnen we de informatie in onze hersenen uploaden

Ray Kurzweil is iemand die graag vooruit denkt. Hij verwachtte de eerste zelfrijdende auto’s al in 2009 en doet nu opnieuw een gewaagde voorspelling: in 2030 kunnen we onze hersenen direct koppelen aan het internet.

Kurzweil is overigens niet zomaar iemand, want hij is director of engineering bij Google. Hij wil nanobots (kleine robotjes gemaakt van DNA-strengen) inzetten om onze hersenen te kunnen verbinden met de cloud, zodat onze kennis gevisualiseerd kan worden. “Vanaf dat moment denken we niet alleen meer op een biologische manier na, maar nemen computers daadwerkelijk een deel van onze hersenactiviteit over. Onze hersenen krijgen een directe toegang tot de cloud”, liet hij weten tegenover CNN. “We verleggen onze grenzen steeds verder en kunnen die grenzen nog verder oprekken door na te denken in de cloud.”

De Google-topman ziet overigens wel in dat we voorzichtig moeten zijn met technologie, omdat er ook nadelen aan kunnen kleven. “Ik schrijf het al twintig jaar lang: technologie heeft een goede en een slechte kant. Vuur houdt ons warm en we kunnen er ons eten mee klaar maken, maar kan er ook voor zorgen dat ons huis afbrandt. Iedere nieuwe ontwikkeling heeft zijn voordelen, maar we moeten ook goed kijken naar de mogelijke nadelige gevolgen.”