Google introduceert Android TV, LG blijft bij webOS en komt met eigen SDK

LG webOS

Zoals verwacht introduceerde Google tijdens Google I/O Android TV, de Android versie voor Smart TV’s. Eerder deed Google al met Google TV en Chromecast een poging om voet aan de grond te krijgen binnen de televisiewereld, maar vooralsnog met wisselend succes. Google TV sloeg nooit echt aan en Chromecast wordt, zeker gezien de lage prijs, best aardig verkocht maar biedt uiteindelijk geen totaaloplossing. Android TV moet dit nu wel zijn.

Met Android TV moet de kijker makkelijk nieuwe content kunnen ontdekken en apps op de TV kunnen aansturen. Daarnaast moet het ook een belangrijk platform voor games zijn. Zo is het straks mogelijk om via Android TV multiplayer games spelen tegen iedereen met een Android apparaat. Uiteraard is er een volledige integratie met Chromecast voor wie over zo’n HDMI-dongle beschikt.

Nieuw is de aansturing via gesproken opdrachten, al zal moeten blijken of consumenten dit als een toegevoegde waarde ervaren. Daarnaast is de TV uiteraard ook te bedienen via elk Android apparaat, incluis een Android Smart Watch.

chromecast_072513_1280

TP Vision / Philips en Sony zijn twee leveranciers die hebben aangekondigd om Android TV te gaan ondersteunen. Android TV is dus ook geen set-top box maar juist software voor OEM’s, al zullen er ook leveranciers van set-top boxen gebruik gaan maken van het nieuwe platform.

Opvallende afwezigen zijn Samsung en LG. Zonder deze Koreaanse grootmachten is het moeilijk om succes te hebben op de markt voor grote schermen. Of Samsung Android TV gaat ondersteunen is nog niet duidelijk, LG is erg tevreden is met het eigen platform webOS en heeft vooralsnog geen plannen  om toestellen met Android TV op de markt te brengen.

Sterker nog, LG heeft het vorig jaar overgenomen webOS (het voormalige Palm) flink onder handen genomen. Met als resultaat een snel en flexibel en vooral gebruikersvriendelijk platform voor Smart TV’s. Juist omdat volgens LG een televisie iets anders is dan een grote tablet was het een behoorlijk klus om webOS echt gebruikersvriendelijk te maken.

Veel Smart TV’s zijn immers officieel wel smart, maar worden niet als zodanig gebruikt. Veelal omdat ze te ingewikkeld te bedienen zijn en zelfs het aansluiten op internet al voor veel doorsnee consumenten een te technische aangelegenheid is. LG heeft met webOS veel energie gestoken in het verbeteren en vereenvoudigen van dat proces. Tezamen met een uiterst simpele afstandsbediening biedt webOS nu een platform wat inderdaad door vrijwel iedereen gebruikt en begrepen kan worden.

Ondertussen wordt alweer hard gewerkt aan verdere verbeteringen van webOS en om de adoptie van het platform verder te vergroten is ook een SDK uitgebracht zodat derden ook apps kunnen ontwikkelen voor webOS en dus voor LG Smart TV’s.