Reis terug in de tijd op Google Streetview

Google begint vandaag met uitrollen van de Google Maps-tijdmachine. Deze nieuwe functie laat gebruikers de veranderingen in het landschap, gebouwen, wegen en gehele wijken volgen vanaf het moment dat Street View gestart werd in 2007.

Gebruikers kunnen op een klok-icoon klikken in een hoek van het scherm. Vervolgens krijgen ze een een tijdlijn te zien waarop het jaar, het seizoen, het gebied of het gebouw te wijzigen is om te zien hoe de omgeving verandert. Dit klok-icoon is alleen te zien wanneer er historische beelden gekoppeld zijn aan de locatie.

If you’ve ever dreamt of being a time traveller like Doc Brown, now’s your chance,” zegt Vinay Shet, product manager van Google Street View, “we’ve gathered historical imagery from past Street View collections dating back to 2007 to create this digital time capsule of the world.”

Google Street View maakt gebruik van camera’s op auto’s om zo foto’s te maken van de straat. Vervolgens worden deze foto’s aan elkaar geplakt om zo een virtuele representatie te vormen van de echte wereld bovenop Google Maps. De auto’s zijn inmiddels over het grootste gedeelte van de wereld geweest maar het is de eerste keer dat er meerdere versies van de data beschikbaar wordt gemaakt.

BN-CM287_google_G_20140422213617

Now with Street View, you can see a landmark’s growth from the ground up, like the Freedom Tower in New York city or the 2014 World Cup stadium in Fortaleza, Brazil. This new feature can also serve as a digital timeline of recent history, like the reconstruction after the devastating 2011 earthquake and tsunami in Onagawa, Japan. You can even experience different seasons and see what it would be like to cruise Italian roadways in both summer and winter.

Het doel is om de nieuwe beelden die gemaakt worden vanaf nu altijd als nieuwe laag toe te voegen aan het systeem. Zo zal de tijdlijn langzaam groeien en kan je in de toekomst steeds verder terug in de tijd. Volgens Luc Vincent, directeur ingenieur bij Google, is dit een functie die ook gebruikt kan worden door wetenschappers en studenten “we want this to be a resource for the world”.

BN-CM288_google_G_20140422213901

Tot nog toe werd Street View voornamelijk gebruikt als een soort visuele routebeschrijving om zo makkelijker de weg te kunnen vinden. De service wordt echter steeds populairders nu mensen Google Maps ook gebruiken om virtueel over de wereld te reizen, de zogenaamde “armchair explorers”.

Naast deze nieuwe functie breidt Google de kaart ook steeds meer uit met toeristische locaties, mooie hotspots, historische beeldenonder water en zelfs de binnenkant van treinstations, vliegvelden en sommige winkels. Bovendien maakte Google recentelijk bekend dat ze gebruik gaan maken van een nieuw algoritme om zo de nummers van huizen te kunnen lezen en deze te koppelen aan adressen. Stapje voor stapje wordt deze virtuele representatie van de wereld dus steeds uitgebreider.