Opnieuw inval bij Google vanwege verdenking van belastingontduiking, nu in Spanje

Op het Spaanse kantoor van Google in Madrid is vandaag een inval geweest. Het bedrijf wordt verdacht van belastingontduiking. Dat meldt persbureau ReutersEen maand geleden gebeurde hetzelfde in Parijs.

Google laat weten dat het voldoet aan de Spaanse belastingwetgeving, zoals het doet in alle landen waar het bedrijf actief is. Het bedrijf werkt actief mee aan het onderzoek.

De onderzoeken naar belastingontduiking komen voort uit het feit dat Google een hoofdkantoor heeft in Ierland. Daar betaalt het bedrijf relatief weinig belasting. Door alle advertentieverkoop in Europa via Google Ierland te laten lopen hoeft het in de rest van de EU nauwelijks belasting te betalen. De vraag is echter of dat wel helemaal legaal is.

Bij de inval in Parijs werd onderzocht of Google Ierland niet permanent vanuit Frankrijk werkt. In dat geval zou juridisch sprake kunnen zijn belastingontduiking. De kans is groot dat de inval in Madrid precies hetzelfde doel heeft, maar dat is niet bevestigd door Spaanse autoriteiten.