‘Google is al actief in China met webportaal om zoektermen te analyseren’

Google Chrome smartphone

Google zou in China al actief zijn met een webportaal. Dat portaal is een website, 265.com, met met name links naar andere pagina’s. Aan de hand daarvan worden zoektermen in China geanalyseerd en in kaart gebracht. Dat meldt The Intercept op basis van vertrouwelijke documenten.

De website staat geregistreerd op een adres in Peking, maar wordt op servers van Google beheerd. De website werd in 2003 opgericht door een Chinese internetondernemer, maar in 2008 door Google opgekocht. Hoe lang de internetgigant de pagina al gebruikt voor zijn analyses, is onbekend.

Op de website kun je een zoekbalk vinden. Na het invoeren van een zoekterm worden resultaten van de Chinese zoekmachine Baidu getoond. The Intercept stelt dat Google de ingevoerde zoektermen verzameld, om een beter beeld van de markt te krijgen.

Naar China toe

The Intercept bracht begin deze maand naar buiten dat de internetgigant een gecensureerde variant van zijn zoekmachine in China uit wil brengen. Het bedrijf heeft daar nog niet op gereageerd. Een aantal Amerikaanse politici eisen echter uitleg.