Google helpt moslims om gebedsrichting te vinden met augmented reality

Kibla

Als moslims bidden, dan moeten ze dat altijd doen in de richting van Mekka. Deze gebedsrichting wordt de kibla genoemd. Vroeger had je een kompas nodig om die richting te vinden of moest je goed kijken naar de stand van de zon. Tegenwoordig heb je natuurlijk gewoon je smartphone.

Google maakt het nu zelfs nog makkelijker om de kibla te vinden. “Wanneer mensen zoeken naar de kibla, zoeken ze vaak naar een website of app die ze de juiste kant op wijst. Dat verklaart ook waarom het woord ‘kompas’ zo vaak terugkomt als we kijken naar zoekopdrachten van de afgelopen vijf jaar die gerelateerd zijn aan kibla. Het zou veel makkelijker zijn als je gewoon je telefoon omhoog kon houden en dat die je dan de juiste richting vertelt om naartoe te bidden”, aldus het bedrijf.

Google heeft daarom speciaal voor de Ramadan een web-app gemaakt die je via augmented reality de juiste kant op wijst. Als je op je telefoon naar g.co/QiblaFinder gaat, opent de app automatisch in je browser en zie je een blauwe lijn en een pijl die je de juiste kant op wijzen op het camerabeeld van je telefoon. Tenminste, als je een Android-toestel hebt. Op iOS werkt de app ook, maar dan zonder augmented reality.

De dienst blijft ook na de Ramadan gewoon werken, belooft het internetbedrijf. Helaas vind je hem in Nederland (nog) niet meteen bovenaan de zoekresultaten in Google. Wel is hij vertaald in het Nederlands.

Kibla