‘Google komt dit jaar met Android VR’

Het gerucht dat Google zou werken aan een virtual reality-bril die geavanceerder is dan de Google Carboard komt opnieuw naar voren. Dit keer is het de Financial Times die het meldt en daarbij ook wat meer informatie heeft. De VR-bril van Google zou gaan lijken op de Samsung Gear VR. In die headset stop je een smartphone, net als bij een Cardboard, maar biedt een betere beeldkwaliteit en een prettiger draagcomfort dan de kartonnen bril.

Daarnaast zou Google werken aan Android VR. Hiermee zal virtual reality onderdeel gaan worden van Android, maar hoe dat precies moet gaan werken is nog onduidelijk. Bij de Cardboard open je een speciale app voor virtual reality op je smartphone, mogelijk past straks Android zijn complete interface aan als je je telefoon in virtual reality-headset stopt. Daarnaast zou het hierdoor mogelijk kunnen worden dat Android straks als besturingssysteem wordt gebruikt op VR-brillen die zonder telefoon werken.

Waarschijnlijk gaat Google Android VR lanceren op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O in mei. De lancering van de VR-bril zou gepland staan voor september.

Beide aankondigingen zouden een belangrijke stap zijn op het gebied van virtual reality voor Google. De ontwikkeling begon in 2014 met de introductie van de Google Cardboard, waarvan er inmiddels 5 miljoen verscheept zijn. Een jaar later kwam Google met een speciale camerarig om video-opnames te maken voor VR-toepassingen. Sinds begin dit jaar heeft het bedrijf een losse VR-afdeling.