Google komt met Chromecast Audio: maak van elke speaker een slimme speaker

Chromecast Audio

Google wil dat elke speaker een slimme speakers wordt en heeft daarom, zoals al was uitgelekt, een audioversie van Chromecast aangekondigd. De Chromecast Audio is een klein, rond kastje, dat je kunt aansluiten op de ingang van een speaker of versterker en die je voorziet van stroom via usb. Hij lijkt qua design erg veel op de nieuwe Chromecast en kost ook evenveel: 39 euro.

Het apparaatje wordt standaard geleverd met 3,5 mm-kabel, maar het is ook mogelijk hem te verbinden met een tulpingang of een optische audio-ingang. Hiervoor zul je wel een losse kabel moeten aanschaffen.

Je kunt muziek of andere audio vanaf je smartphone direct naar speakers met een Chromecast streamen, vanuit elke app die het ondersteunt. Je hoeft niet eerst te verbinden met de Chromecast Audio, zoals bij Bluetooth wel het geval is. De manier waarop dit werkt komt overeen met hoe je video naar een televisie met een Chromecast kunt streamen. Het werkt zowel op Android, als iOS, zodra ontwikkelaars het inbouwen in hun app. Daarnaast kun je audio die je afspeelt in Chrome op een computer naar je speakers streamen.

Chromecast Audio werkt al meteen in Google’s streaming service Google Play Music, maar ook Spotify gaat het ondersteunen. Gebruik je YouTube om muziek te luisteren? Je kunt ook de audio van een video naar een Chromecast Audio-apparaat streamen.

Een belangrijke functie is verder de mogelijkheid om audio gelijktijdig af te spelen op meerdere speakers in verschillende ruimtes. Het geluid wordt vervolgens automatisch gesynchroniseerd tussen de verschillende speakers, zodat het synchroom loopt. Een functionaliteit die onder meer bekend is van Sonos-speakers.