Google koopt communicatie-patenten van Apple leverancier Foxconn

Foxconn,ref="http://www.foxconn.com" target="_blank">Foxconn, het meest bekend als producent en leverancier van Apple producten en Sony’s PlayStations, heeft bekend gemaakt dat het bedrijf patenten heeft verkocht aan Google. De details zijn nog vaag, zo is niet bekend voor welk bedrag de patenten van eigenaar zijn gewisseld. Wel werd er gesproken over patenten gerelateerd aan “communications technology”.

Deze verkoop komt niet overwacht; Foxconn probeert al langer haar afhankelijkheid van Apple te verminderen met het opzetten van eigen productlijnen en het aanvragen van patenten. Apple is op dit moment verantwoordelijk voor ruim veertig procent van de inkomsten van Foxconn.

Het verkopen van patenten is een vorm van diversificatie voor het bedrijf om zo de inkomsten te spreiden over meerdere takken. Foxconn heeft naar eigen zeggen meer dan 64.000 patenten toegewezen gekregen en voor eenzelfde aantal nog aanvragen lopen. Volgens Envision IP staat Foxconn zelfs in de top twintig van Amerikaanse patenthouders.

Google is in hevige concurrentie met Apple om de strijd voor mobiele dominantie. Het bedrijf versterkt daarom al enige tijd haar portfolio met het aanschaffen van allerlei patenten. De overname van Motorola Mobility in 2011 voorzag Google bijvoorbeeld van een hoop patenten en beschermde daarmee het Android besturingssysteem tegen concurrenten zoals Apple en Microsoft.