Google krijgt derde miljardenboete van EU wegens machtsmisbruik

Google Chrome

Google heeft opnieuw een miljardenboete van de Europese Unie gekregen wegens machtsmisbruik. Nu gaat het om een boete van 1,5 miljard euro, omdat het bedrijf zijn dominante positie met advertenties misbruikt heeft. Dat schrijft The Verge.

De internetgigant maakt volgens de EU misbruik van zijn positie met AdSense. Het bedrijf dwingt klanten van dat advertentieplatform om contracten te tekenen, waarin staat dat ze geen advertenties van andere zoekmachines zullen accepteren.

De internetgigant begon in 2006 met de verkoop van AdSense for Search, waarmee andere bedrijven een Google-zoekmachine op hun website konden plaatsen. Gebruikte je de zoekbox, dan toonde Google je advertenties. De opbrengsten daarvan werden gedeeld met de eigenaar van de website.

Maar de eigenaren van de websites mochten dus geen zoekmachines van concurrerende bedrijven op hun website plaatsen als ze die van Google gebruikten. Sinds 2009 mag dat wel, mits die van Google prominenter aanwezig is. In 2016, toen de EU zijn onderzoek begon, werden de regels helemaal verwijderd.

Derde boete

Het is de derde grote boete die de EU aan de internetgigant heeft gegeven, en alledrie hebben ze iets met machtsmisbruik te maken. In 2017 kreeg het bedrijf nog een boete van 2,4 miljard euro wegens machtsmisbruik met Shopping, en vorig jaar kwam er een boete van 4,3 miljard euro wegens machtsmisbruik met Android.

In totaal moet het bedrijf nu 8,2 miljard euro aan boetes betalen. De nieuwste boete is echter lager dan de andere twee, omdat Google zoals gezegd de regels sinds 2016 heeft afgeschaft en sindsdien ook actief met de Europese Commissie heeft samengewerkt. Dit was ook het laatste onderzoek van de EU naar het bedrijf.

Foto: Shutterstock.com