Google krijgt toestemming voor uitrol Project Soli in VS

Google heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse FCC om Project Soli uit te rollen, meldt Reuters. Dit is een technologie waarmee het aan de hand van sensoren mogelijk wordt om apparaten aan te sturen zonder ze aan te raken. Dit is onder meer interessant voor mensen met bewegings- en spraakbeperkingen.

De sensoren van Project Soli kunnen bewegingen in een driedimensionale ruimte detecteren aan de hand van een radar. Daardoor wordt het mogelijk om apparaten op een nieuwe manier te besturen. Zo kun je een onzichtbare knop tussen je duim en wijsvinger indrukken, of een virtuele knop draaien door je duim tegen je wijsvinger aan te bewegen.

De signalen kunnen bovendien ook door stof heengaan, zodat je apparaten zelfs kunt besturen als ze in je broekzak of rugzak zitten. Daarnaast krijg je haptische feedback als je een apparaat aanstuurt, zodat je voelt dat er iets gebeurd. De sensoren kunnen in wearables, telefoons, computers en voertuigen geplaatst worden.

Late toestemming

Google werkt al jaren aan Project Soli, maar krijgt dus nu pas toestemming om het breed uit te rollen. Dit duurde zolang vanwege de frequentie en energieniveaus waarop het systeem werkt. Facebook maakte zich namelijk zorgen dat dit kon zorgen voor storingen in de communicatie tussen andere apparaten.

Uiteindelijk besloten Google en Facebook dat de sensoren ook konden werken op hogere energieniveaus, zodat er geen storingen zouden voorkomen. De FCC ging akkoord en nu mag het systeem dus verder uitgerold worden.