Google laat kunstenaars VR-kunst maken in Tilt Brush

Een nieuwe virtuele omgeving waarin je kunt rondlopen, brengt ook heel nieuwe mogelijkheden voor kunst met zich mee. Dat realiseerde Google zich waarschijnlijk al, toen het een jaar geleden Tilt Brush kocht. Dat is een soort Paint voor virtual reality, waarmee het mogelijk is om 3D-kunstwerken te maken.

En Tilt Brush krijgt lovende kritieken. Volgens sommigen is het zelfs dé klapper voor de HTC Vive, het enige platform waarvoor de app beschikbaar is. Tilt Brush maakt gebruik van de twee bijgeleverde controllers. Consumenten die de HTC Vive bestellen, krijgen Tilt Brush er gratis bij. Terwijl HTC zijn brillen langzaam maar zeker uitrolt onder zijn klanten, kon Google daar blijkbaar niet op wachten. Het bedrijf heeft een aantal kunstenaars uitgenodigd die in de virtuele wereld konden losgaan.

Hoe de 3D-kunstwerken van deze kunstenaars precies tot stand zijn gekomen, is nu te bekijken op de Virtual Art Sessions-pagina van Google. Het bedrijf heeft de data van de kunstenaars gesimuleerd, zodat je ze in een 360-gradenomgeving in je browser kunt bekijken. Je kunt gedurende de video’s zelfs bekijken wat de kunstenaars zelf zagen terwijl ze aan het werk waren.

Een van de originele makers van Tilt Brush, Drew Skillman, durft in onderstaande video te stellen dat de toekomst niet om platte beelden draait. Dat is wellicht een tikkeltje overdreven. Virtual reality zal ongetwijfeld voor nieuwe kunstvormen zorgen, maar het zal de bestaande kunstvormen natuurlijk niet gaan vervangen.