Google laat Sound Search nu ook specifieke liedjes herkennen

Google Chrome smartphone

Google lanceerde in 2017 Now Playing op de Pixel 2, waarmee je met je telefoon het nummer dat nu afgespeeld wordt kunt herkenning. Die functie wordt nu breder beschikbaar, omdat de internetgigant het toevoegt aan Sound Search. Daarmee is de functie nu te gebruiken via de Google Search-app of via de Google Assistant op je Android-telefoon.

Om Now Playing te gebruiken, vraag je simpelweg “Wat is dit nummer?” Daarna verschijnen er een aantal suggesties, zodat je het nummer snel hebt gevonden. En met de nieuwere versie van Sound Search moet je snellere en accuratere resultaten krijgen.

Werking

De functie werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Een neuraal netwerk verandert een paar seconden aan audio in een unieke vingerafdruk. Die vingerafdruk wordt vervolgens vergeleken met een database met miljoenen nummers, die regelmatig updates krijgt.

De zoektocht in de database maakt gebruik van twee algoritmes om het nummer te herkennen. Het eerste algoritme zoekt door de gehele database naar kandidaten. Het tweede algoritme bekijkt iedere kandidaat gedetailleerd om uit te zoeken welk nummer de juiste is.

Daardoor krijg je in luttele seconden het juiste nummer voor je neus en hoef je je nooit meer af te vragen hoe dat leuke liedje op de radio nu eigenlijk heet.